Lanittajan opas

Verkkopelaaminen, tuttavallisemmin lanittaminen, on varsin mukava nykyaikainen tapa viettää vapaa-aikaa ystävien ja vähän tuntemattomampienkin kanssa. Mutta mitä verkkoon sitten kannattaisi mukana raahata? Tavaraahan jaksaa kantaa lanitapahtumaan mennessä intoa puhkuen, mutta viikonlopun yhtämittaisen pelaamisen jälkeen viiden romukassin, tietokoneen ja muiden välttämättömien apuvälineiden kantaminen on aika rasittavaa puuhaa.

Tässäpä siis vähän listaa!

Pakolliset

  • Tietokone ja monitori
  • Verkkokortti ja sen ajurit (löytyy suurimmasta osasta nykykoneista jo integroituna)
  • Ohjauslaitteet, eli näppis ja hiiri ja muut ohjaimet, kuten joystick
  • Virtajohdot tietokoneelle ja monitorille. Muista myös jatkojohto!
  • Kuulokkeet, koska usein äänentoiston tuonti tapahtumiin on rajoitettu. Selvitä asia ajoissa, jos tahdot käyttää kaiuttimia.
  • Verkkojohto, suora RJ-45. Varaa tarpeeksi pitkä, sillä se kotona tietokoneesta ADSL-purkkiin menevä kahden metrin letku on 90% tapauksista liian lyhyt. Minimipituutena 10m. Huomaa myös, että johdon pitää olla suoraankytketty eikä ristiinkytketty.
  • Rutkasti pelimieltä!

Näillähän pelaa jo pitemmänkin tovin mutta jotta päästäisiin elossa läpi viikonlopun, hyödyllisiä ovat myös:

  • Ruokaa, mielellään mallia jonka voi syödä kylmänä, tai jonka voi valmistaa mikroaaltouunissa. Mikroa kummempia keittiövälineitä suuremmissa pelitapahtumissa harvoin on.
  • Rahaa voi käyttää muuhunkin kuin ruokaan
  • Nukkumalaitos eli makuupussi ja alusta. (Lätkäkassikin on betonilattiaa mukavampi paikka nukkua. kirj.huom.)
  • Tyynyä voi käyttää myös istuma-alusena, tuolit ovat poikkeuksetta aina kovia.
  • Hygieniavälineet! Hampaiden pesu on kivaa aina välillä, vieruskaverikin arvostaa.
  • Omat lääkkeet, myös särkylääkkeet
  • Korvatulpat on nukkuessa kivat, unialue ei aina ole meluton, mallia pommisuoja. Ja kuten ystävämme Murphyn laki määrää, kaikki menee hyvin kunnes…

Näitä Murphyn lain takaiskuja varten voi mukaan pakata myös:

  • Käyttöjärjestelmän CD/DVD
  • CD/DVD:lle kannattaa myös koota strategiset ajurit näytönohjaimelle, äänikortille ja verkkokortille.
  • Varaverkkokaapeli, tätä kaverikin arvostaa rutatessaan oman piuhansa.

Tekniikka

Konepaikka

Jokaisella pelaajalla on pöytätilaa käytettävissä n. 80-100cm. Tämä tila on pelitapahtumissa melko yleinen mitta, joten tarpeelliset kamat kyllä mahtuvat siihen. Suositeltavaa on, että koneiden keskusyksiköt pidetään lattialla, jotta pöytätilaa jää mukavasti hiirelle ja näppäimistölle. Pöytien kantokyky on rajallinen, joten niiden päälle ylimääräisten hyllyjen yms. kasaaminen on kielletty. Jos sinulla on joku erityisen tilan, sähkön tai verkon tarve, ota yhteyttä tapahtuman tekniikasta vastaavaan henkilöön, mielellään jo hyvissä ajoin.

Konsolit

Oman konsolin tuominen tapahtumaan on sallittua, mutta tämä edellyttää laitteelle tarkoitettua omaa konepaikkaa. Eli yksi pöytäkone tai konsoli per konepaikka.

Tuolit

Tapahtumassa on kaikille konepaikallisille tulijoille tuolit. Oman tietokone- tai työtuolin tuominen on myös sallittu seuraavin ehdoin: Tuolin tulee mahtua oman konepaikan alueelle, ja tuoli ei saa häiritä kulkuväylällä tapahtuvaa liikennettä eikä myöskään vierustoveria. Tapahtuman järjestäjät pidättävät oikeudet evätä sopimattoman tai liian ison tuolin tuomisen tapahtuma-alueelle.

Äänentoisto

Paikalla on tarpeeksi järeä äänentoistokalusto, jonka kanssa ei kukaan ala kilpailemaan, ethän siis tuo omia kaiuttimia. Huomattavasti järkevämpi vaihtoehto kaiuttimille ovat laadukkaat kuulokkeet. Suljetuilla kuulokkeilla voit keskittyä pelaamiseesi paremmin ja muut äänet eivät sinua häiritse.

Sähköt

Jokaiselle konepaikan haltijalle järjestäjät ovat varanneet yhden sähköpistokkeen. Jokaisella on siis lähes välttämätöntä olla oma jatkojohto/rasia mukana. Sähköt voivat olla maksimissaan n. 2m päässä konepaikasta, joten varaudu tarpeeksi pitkällä jatkojohdolla.

Tehoa on jokaisen pelaajan käyttöön varattu n. 350W. Se kattaa hyvin nykyisen tietokoneen ja näytön ja pienten lisälaitteiden tehontarpeen. Paljon sähköä rohmuavien laitteiden kytkeminen ns. konepaikkasähköihin on KIELLETTY. Älä edes yritä, kestääkö pöytäsi sähköt kahvinkeittimen tai kassiksi naamioidun hitsausmuuntajan tehontarvetta.

Sähkökytkentöjen kanssa täytyy noudattaa maalaisjärkeä, joten mitään luovia ratkaisuja ei saa tapahtumapaikalla tehdä. Mikäli sinulle varattuun sähköpistokkeeseen ei jostain syystä tule sähköä, ota yhteys järjestäjiin. Älä ala itse muuttamaan mitään kytkentöjä, äläkä muuta toiseen syöttöjohtoon ilman järjestäjien lupaa.

Jos sinulla on koneessasi kova tehontarve, esim. järeiden ylikellotusratkaisujen takia, niin ota yhteys tekniikasta vastaavaan henkilöön, jotta voidaan sopia mahdollisista ratkaisuista.

Verkko

Verkko rakentuu nopeista kytkimistä, ja tähän voi kytkeytyä 10/100/1000Mbps -nopeudella. Konepaikan omistajille on varattu vain yksi kytkinportti.

Kytkeytyäksesi verkkoon tarvitset verkkokortin rj45-liitännällä (löytyy suurimmasta osasta nykykoneita integroituna) ja parikaapeli-tyyppisen verkkopiuhan (UTP CAT5 tai parempi). Kaapelin pituuden olisi hyvä olla vähintään viisi metriä. Jos omistat varapiuhan, kannattaa sekin ottaa varalta mukaan. Verkkoon liittymistä helpottaa vikatilanteissa huomattavasti, jos olet muistanut ottaa mukaan verkkokortin ajurit ja käyttöjärjestelmän asennuslevyn. Tapahtumassa jaetaan DHCP:tä käyttäen jokaiselle oma IP-osoite.

Vastuut

Jokainen tapahtumaan osallistuja on itse vastuussa koneestaan (oheislaitteineen), verkkoliitännästään ja sähköistään. Tapahtuman järjestäjät pyrkivät tarjoamaan parhaan mahdollisen verkon ja sähkön jokaiselle osallistujalle. Järjestäjät eivät vastaa verkon ja sähköjen välillisistä, eikä välittömistä vioista,häiriöistä ja jännitepiikeistä. Sähköisistä häiriöistä parhaiten voit suojautua käyttämällä pientä UPS-laitetta, jonka läpi voit viedä myös verkkoliityntäsi. Jos jokin asia askarruttaa voit aina kysyä tapahtuman tekniikkavastaavalta.